Radler
is vermoedelijk ontstaan in Beieren, maar wordt
tegenwoordig overal in Duitsland en omringende
landen in Centraal-Europa gedronken.
De drank zou zijn naam te danken hebben aan
wielertoeristen (Fahrradler), die hem in de
vroege twintigste eeuw als verfrissing zijn gaan
drinken. Men kan hem zowel met bruin als met
witbier of pils maken.
Traditioneel is de verhouding tussen bier en
limonade 50 op 50, maar sommige fabrikanten
verkiezen de combinatie met 60% bier. Voor de
limonade verkiest men gewoonlijk die van
citroenen.
Klik op de foto |
|
Alster
Alsterwasser (of
kortweg Alster) is een typisch Noord-Duitse
benaming voor een drankje van citroenlimonade
met bier en wordt in Zuid-Duitsland 'Radler' of
'Gespritztes' genoemd.
De naam Alsterwasser is oorspronkelijk een
vernoeming van de rivier 'De Alster', omdat deze
rivier, net als het drankje, een bleke en
heldere kleur had.
In Lübeck en delen van Noord Nedersaksen wordt
Alsterwasser gemaakt van frambozenlimonade en is daarom rood.
|
|
Panaché is de Franse benaming voor een
mix van bier met Franse (citroen)limonade of
sodawater. De hoeveelheid bier kan variëren van
een mix van half bier en half limonade tot bier
met een scheut limonade (of een scheut
limonadesiroop).
Monaco is bier met een scheut 'grenadine'.
|
|
Shandy In de jaren '70 was Shandy
bekend als een zoetig drankje met 1 vol%
alcohol. Het was een geliefd drankje onder de
jeugd tot 15 jaar. Het was te koop in de winkel,
maar je kon het ook zelf namaken door 1/5 deel
bier (pils) en 4/5 deel 7-Up voorzichtig met
elkaar te mengen.
Dit drankje staat ook wel bekend als
sneeuwwitje.
|
|